maandag 8 juli 2013

Project in het zonnetje....Geruime tijd terug spotte ik dit al bij de Zweedse bedenkster van de skull shawls want haar blog volg ik al geruime tijd en ook haar shawl stond al een hele poos op de bucketlist,maar nu kwam ik het laatst ook weer tegen bij Ria van Aankleedpopje !Ook Ria haakte octopussen voor de neonathologie-afdeling van Zweedse ziekenhuizen,een super idee vind ik dit!

De te vroeg geboren babies hebben n.l baat bij zo'n octopus in hun couveuse.Door het vasthouden van hun tentakels hebben de babies het gevoel dat ze de navelstreng vasthouden en zo het gevoel krijgen wat ze in de baarmoeder hadden,ze worden er rustiger van....!Je moet maar op het idee komen!
Ik vind het een geweldig initiatief wat in Denemarken zijn oorsprong heeft.....

In de Skandinavische landen worden dan ook volop octopussen gehaakt voor dit doel....Er is een site/blog FB pagina etc. van en via de site van Ria
kun je hier weer komen,Ria kan je ook aan het patroon en de vereiste helpen mocht je een octopus voor de babies willen haken....je stuurt hem op naar Ria en zij neemt hem dan weer mee als ze naar Zweden gaat om er uiteindelijk voor te zorgen dat ze op de plaats van bestemming komen.

De octopussen moeten van katoen zijn (i.v.m het pluizen anders)en deze katoen moet op 60 graden gewassen kunnen worden!(let hier dus wel op)Veilige oogjes en alles goed bevestigt,maar dat spreekt allemaal voor zich en lijkt me vrij logisch.Want de octopussen worden eerst gewassen en vervolgens apart verpakt voordat ze in de couveuse bij het kindje komen dit natuurlijk omdat de kindjes zeer kwetsbaar zijn en om bacterien e.d te voorkomen

Ik kijk al even rond en heb tot op heden nog geen katoen kunnen scoren die op 60 graden gewassen mag worden(alleen 40 graden tot op heden)Maar mocht ik die tegenkomen,of als iemand weet waar ik die kan krijgen,dan ga ik zeker een octopus haken voor dit project!Zou een leuk projectje zijn voor mijn 2 daagjes zee over 1 1/2 week :-).........


20 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig initiatief!!!
  Bij de Wibra verkopen ze - van het merk NOVA-
  gemerceriseerde katoen die je op 60 graden kunt wassen. Heb je hier iets aan??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gosje, wat een super initiatief, dat ze zoiets niet over nemen in andere landen dan? zou je je octopus niet in een Nederlands ziekenhuis 'kwijt' kunnen. Het is dat ik niet zo'n haakster ben, maar anders zou ik direct aan de slag gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super initiatief. Je moet er inderdaad maar opkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had ook het patroontje opgevraagd bij Ria en de facebookpagina. Wordt een projectje voor mijn vakantie.
  Ik zie al dat we eerst naar de Wibra moeten voor het katoen. Nou wéét ik dat ik Wibra katoentjes heb hier maar de wikkels zijn er al af en ik weet niet meer welke het zijn haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij kun je katoen in principe wel op 60 graden wassen. Dat is voorzichtigheid van de fabrikant, vooral bij gekleurde katoen.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geweldig initiatief he!
  Mijn schoonmams werkt ook op de neonatologie in Dordrecht. Ook zij haakt allerhande poppetjes enzo die ze dan voorziet van een gepunnikt koord. Ook hier blijken die kleintjes die graag vast te houden!

  Ik heb Ria ook al benaderd. Kijken of het in de vakantie wil lukken er een paar te haken. Mijn schoonmams gebruikt overigens ook gewoon de Catania en Phildar enzo!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi idee. Ik heb hier van die oude bollen Durable breikatoen no 8. Die kun je volgens de wikkel ook op 60 graden wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldig initiatief zeg! En wat een aandoenlijke foto's!!!

  Liefs Henrike

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wauw wat een goed initiatief!
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat tof dat jij hier ook aandacht aan besteedt! En dat je mee wilt doen. Daar mail ik je nog over.
  Ik denk ook dat Akkelien gelijk heeft en dat je alle katoen in principe op 60 graden kunt wassen. Je moet alleen een beetje oppassen met de kleurechtheid. Dat niet je donkere kleuren in de lichte overlopen.
  Het zou echt superleuk zijn als ik elke keer als ik naar Zweden ga een aantal bläckfiskar mee kan nemen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ohh wat een lief initiatief inderdaad! Zo leuk die inktvisjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een super goed doel en helemaal geweldig dat je er ook 1 wilt gaan haken. Ik heb nog diverse kleuren katoen liggen volgens mij kun je katoen gewoon op 60 graden wassen als je er belang bij hebt dan hoor ik het graag en stuur ik het naar je op (rood, geel, wit, blauw, oranje en grijs). Cotton 8 van scheepjeswol.

  Groetjes Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat liggen de kleintjes er lief bij met hun inktvissen. En wat een mooi doel.
  Als het in Zweden zo geweldig werkt, zou het dan niet een goed idee zijn om ook voor Nederlandse kleintjes van deze leuke beesten te maken?
  Ik vraag natuurlijk ook het patroon bij Ria. Lekker aan de slag voor het goede doel.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zeker een goed iniatief.
  Super foto.s.
  Succes met haken maat dat gaat
  vast lukken met zo een vooruitzicht.
  Groetjes Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 15. goed doel hopenlijk hebben de te vroeg geboren babys er iets aan ik had zelf ook wel zon octopus willen hebben als baby ben namenlijk zon baby geweest en heb half jaar in het ziekenhuis gelegen in groningen 3 maand te vroeg deze babytjes zijn erg kwestbaar en zo teer maar ook vechtenze voor hun leven mochten ze het al overleven het zijn kleine wondertjes vaak houden ze er wel iets van over maar daar valt vaak wel wat aan te doen hart klachten of long klachten of zuurstof gebrek maar er valt wel mee te leven je moet wel
  vind dit een erg mooi om te zien dat mensen zich in zetten voor deze kleine tere mensjes heel mooi
  mag ik dit stukje even op mijn blog plaatsen dan deel ik hem even groetjes leon10

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk mag je het op je blog plaatsen,of delen of hoe je maar wil!!Het is tenslotte niet mijn idee/initiatief,ha,ha....en hoe meer reclame ervoor....des te meer octopussen misschien toch? ;-)

   groetjes
   Angeline

   Verwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het plaatsen van je reacties!Ik lees ze altijd met veel plezier!