zaterdag 16 augustus 2014

Only once in a lifetime!Mijn ontmoeting met een wel zeer excentrieke Franse kunstenares!Op een middag liep ik samen met mijn man door een straatje net iets buiten de drukke winkelstraatjes in Honfleur en zag ik deze soort van laan naar dit bijzondere huis...
en ik moet jullie bekennen dat mijn nieuwsgierigheid behoorlijk gewekt was bij het zien van dit alles en benieuwd was wat er achter die kleurrijke poort verborgen zat met dat wel zeer bijzondere huis!
En ook wie er zoveel creativiteit in zich had dat je je zelf er bijna onder bedelft!
Na 15:00 s'middags kon men een kijkje komen nemen en dat deed ik dan ook maar wat graag een dag later.


Zonder camera...ik dacht ik maak wel foto's met mijn mobiel,maar helaas,tot mijn spijt deelde de dame mij op een vriendelijke manier mede dat ik geen foto's mocht maken.

Iets wat ik enerzijds wel begrijp...Honfleur is een havenplaatsje vol kunstenaars in allerlei vormen(sculpturen,schilderijen,sieraden,etc.,etc)..ze hebben er hun atelier/winkelruimtes en op menig raam vind je dan ook een sticker van een bord met camera erop om aan te geven dat het verboden is foto's te maken van hun werk,anderzijds jammer want nu kan ik jullie niet laten zien wat mijn ogen hebben mogen aanschouwen achter deze kleurrijke poort van


Iets wat ik helaas nooit zowel mondeling als schriftelijk aan een ander over zal kunnen brengen...ik stond werkelijk perplex!
Dit is echt only once in a lifetime,want ik geloof niet dat je gauw een kunstenaar tegen zult komen die werkelijk letterlijk van het kleinste nokje van zijn zolder tot aan de bodem van zijn huis en tuin zo in zijn eigen kunst leeft!Van mozaïken,tot schilderen,sculpturen van metalen onderdelen,hout noem maar op.

Stel je voor een schoorsteen die aan de buitenzijde van een huis doorloopt tot aan de grond,waarvan elke steen een verschillende kleur bruin is geverfd en op de kop bovenaan heeft ze een giraffekop gemaakt van metalen onderdelen en die weer geverfd.


foto van haar site

Met een rondleiding door haar huis(jawel incl. haar eigen slaapkamer,keuken,badkamer,woonkamer,keuken,bibliotheek,ateliers en andere ruimten overvol met haar kunst en niet alleen daar staande maar ook op de plafonds geschilderd,tapijten op de grond,muren,deuren,kozijnen...zucht...gewoon elke vierkante centimeter!)

Bovenstaande afbeelding is haar keuken(n bepaalde hoek daarvan)en zie je die haard?deze ligt aan de schoorsteen/giraffe aan de buitenzijde...dus kijk maar eens goed wat dat om de haard heen is!
Zien jullie het?!?!?
Het zijn de billen,incl. de poepert en poten van de giraffe!
En dan die trapopgang naar boven...

Unbelievable!


foto van haar site

Hierboven haar keukentafel.
Een badkamer volledig gemozaïkt...ik zag geen toiletpot,maar wel een reuze kikker van mozaïk incl. deksel!De potlood strepen staan in allerlei kleuren in haar ligbad...werkelijk,om de voet van de wastafel is volledig gemozaïkt in haar stijl.Een boom tussen al haar hout beschilderde sculpturen en schilderijen vol met een soort van bloemen van lege verftubes in haar huis...


p.s alle foto's met zwarte omtrek heb ik van haar site genomen om jullie toch enigzins iets te kunnen laten 'meeproeven'van mijn wel heel bijzondere ervaring daar.
Haar tuin,waar scharrelende kippen heerlijk door alles tussendoor lopen,waar dit plaatje hierboven nog van een begin fase was volgens mij want je vind er een feniks van oude onderdelen van metaal in het roodgespoten,een draak van allerlei lapjes lood en metalen onderdelen leek wel,een soort van levensboom zei ze...(voor zoverre ik af en toe wat begreep)


Een levensgrote blauw beschilderde boomhut met weer die hout sculpturen erbij erop,e.d in een hele oude dikke boom...


werkelijk vanalles!!!
Toen we door haar tuin liepen was het alsof ik een soort van waterval hoorde en vroeg in mijn perfecte Frans (ahum) gebarende naar mijn oor...l'eau?!?!?...

Oui,oui!.....en werd mee geloodst naar een hoek in de tuin waar een groot halfrond gat was ofwel een soort van donkere tunnel....Florence Marie knipte een schakelaar om en de verlichting sprong aan.
Wauw een 25 meter diepe tunnel liet zich zien waarvan de wanden volledig gemozaïkt waren met aan het einde dit...


Deze gemozaïkte dame en wat kam er uit haar mond?!?!?Een komplete waterval!
En daar waar jullie op deze waarschijnlijk zeer oude foto links een dichtgemetselde ronding zien is nu een open ruimte naar een nabij gelegen ruimte met daarin een waterbassin waarin een eend zwom,goudvissen en weer allerlei sculpturen van haar omheen waren gemaakt,ondergronds ook en door een soort van oude put opening viel door een ronding van glas,van natuurlijk allerlei verschillende kleuren glas weer in mozaïk wat licht naar binnen.Ik zie nu overigens dat de zijwanden hier ook nog van gewoon steen zijn,dat is dus niet meer...allemaal mozaïk en ze had hier 5 jaar aan gewerkt zei ze.
Hier zien jullie de soort van kas die ze heeft gebouw in haar tuin,waar ik helemaal bovenaan in dit bericht met haar voor sta.En die toren achterin!Een beetje a la Gaudi....En al lijkt deze dame misschien niet al te vriendelijk te kijken op de foto's,het tegenovergestelde bleek want ze was ontzettend aardig en gastvrij!Ik kan jullie nooit laten zien wat ik met mijn ogen heb mogen aanschouwen natuurlijk,maar hoop toch dat jullie nu een klein beetje een idee zullen hebben van wat ik bedoel....


en anders zou ik zeggen...mocht je ooit in Honfleur op vakantie zijn en wil je een kunstenares zien die letterlijk in haar eigen kunst leeft en eens voor een uurtje in een totaal andere wereld willen stappen,ga gerust bij haar langs!


En al is het niet direct je smaak...dat was het van mij ook niet allemaal hoor,dan ben je wel een hele bijzondere ervaring rijker die je waarschijnlijk geen tweede meer zo zult meemaken in je leven! ;-)Een die je de adem beneemt en met geen pen kunt omschrijven genaamd

                                      FLORENCE MARIE LA FORGE
                     Laat ik jullie morgen weer wat moois van onze vakantie in la France zien!
                      Maar eerst ga ik vanavond lekker mosseltjes eten bij mijn zus!

                                                              bonjour!On my vacation in Honfleur Normandie,France, I visited a very eccentric artist and I was not allowed to take photos of her work (understandable while most of the artist doesn't want you to take photos from their work)But what I have seen over their isn't possible to tell to anyone who hasn't seen this!
Very difficult to make an imagination of what I have seen through my eyes...an artist who really lives in her own art...you can see it in her garden,house,every little inch of where she lives!Behind her colorful driveway and gate you will be in a totally other world!Out of real life!Really amazing!So maybe you can have a little imagination of what I mean by the photos over her in this message and if not I can only say when you might visit Honfleur for a holiday once and you want to have a very special  experience that might only come once in a life time visit Florence Marie la Forge,even if it's not your style(it's not all mines) you will never forget what you have seen! ;-)

15 opmerkingen:

 1. Al zou het je smaak niet zijn: hier word je gewoon helemaal blij van! Wat een mooie ervaring! Leuk om te bekijken én te lezen!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waaauuwww! Zooooo mooi! Echt een sprookjeswereld!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig ik ben gek op kleur en creativiteit! Leuk blog heb je ervan gemaakt!
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh wat geweldig!! Ik kan goed begrijpen dat je onder de indruk was. En fijn dat je foto's van haar site hebt gehaald, want zoiets kun je niet in woorden beschrijven. Je zult er maar wonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit leek wel een sprookjeshuis. Een explosie van kleuren en vormen om "U" tegen te zeggen. Schitterend als je dit met uw eigen kijkers mocht ervaren.
  Leuk om dit met ons te delen. Boeiend !!!
  Groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Overweldigend allemaal.
  Lijkt niet alleen op Gaudi, maar ook op Picasso.
  fijn om samen met jou mee te genieten.

  P.S. Ik probeer toch steeds stiekem foto's te nemen in musea waar het niet mag, zo vanaf de heup zo.... ben je niet in de verleiding gekomen? Op zo'n plaats zou ik het zeker niet kunnen laten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werd samen met n Italiaanse vrouw door haar zelf rond geleid dus dat ging absoluut niet lukken ha ha

   Verwijderen
 7. Heel apart maar ik zou er van mijn leven niet in willen wonen!
  Wel vind ik de gekke dingen in de tuin leuk, zoals die grote krab!
  Was vast een bijzondere ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohhh nee dat zou ik ook niet kunnen Pauline... ik zou er onrustig van worden van al dié drukte ha ha

   Verwijderen
 8. Sjongejongejonge... Ik kan me voorstellen dat je ogen tekort kwam!
  Inderdaad ook niet allemaal mijn smaak, maar er zitten ook genoeg juweeltjes bij.
  Het is gewoon één grote kleurbeleving...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gaaf! Wat een mooie plek om inspiratie op te doen, het gaat al opborrelen als ik de foto's zie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jeetje, prachtig om te zien! Ze kijkt idd niet erg vriendelijk, gelukkig was ze het wel! Wat een inspiratieplek!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wow super mooi en heel apart om te zien doet mij beetje aan gaudi en dali denken maar erg vrolijk en het fleurt lekker op
  leuk maar wat een geduld en werk zal dit zijn geweest je moet wel veel geduld op brengen
  groetjes leon10

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig, maar ik moet er niet aan denken om daar te wonen. Wel heerlijk als je je zo kan uitleven.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het plaatsen van je reacties!Ik lees ze altijd met veel plezier!

Follow by Email