zaterdag 17 maart 2012

Yarn Bombing ,Knit graffiti,wild breien/haken.....

Hoorde het van mijn zus laatst,die vertelde het me!Een rage die vanuit Amerika is overgewaaid naar Europa en ja zelfs ons eigen landje hier en daar!

Kwam onderstaand tegen op internet;

Knit graffiti, of ookwel wildbreien of yarnbombing genoemd is een nieuwe vorm van graffiti. Maar zonder spuitbussen of verf. Het is namelijk met wol! Mensen breien een lapje stof, of haken, dat kan ook, en binden het dan om een lantarenpaal, boom, paaltje, prullenbak, noem maar op, vaak worden er grote acties gehouden om bijvoorbeel een hele straat vol met knit graffiti te doen. Veel mensen denken als ze breien horen aan oma'tjes die geitenwollen sokken aan het breien zijn, maar nee, dit kan iedereen doen, ookal ben je 8 of 80 het maakt niks uit!
Het ziet er altijd erg leuk uit. Als je het in de stad, of in een park tegen komt, word je er vaak spontaan blij van, het ziet er heel leuk uit! En ja, het kan tegen regen, alleen ziet het er dan niet meer super-geweldig-fantastisch mooi uit, maar de kleuren blijven erg lang goed. In de zomer ziet het er natuurlijk mooier uit, dan in een natte herfst achtige dag. Terwijl het dan wel het herfst weer opvrolijkt!
Waar komt het vandaan?
Knit graffiti is eigenlijk uitgevonden door een groep mensen in de Verenigde Staten, zij begonnen met deze hype, zo is dit overgewaaid naar Europa (ook Nederland dus). Het groepje dat dit heeft verzonnen wou iets bedenken waar mensen vrolijk van worden, en waar iedereen aan kan mee doen, n iets creatiefs, en toen kwam er dus knit graffiti (wilbreien) uit! Helaas is het nog niet zo heel erg bekend... maar hoe meer mensen het gaan doen, des te mooier de wereld word!
Hoe kan je zelf mee doen?
heel simpel, zelf een lapje breien, of haken, je hangt het aan een boom, lantarenpaal, bankje etc. en je zult zien dat mensen het leuk vinden als ze het tegen komen! Als je ze ziet lachen word je er zelf ook vrolijk van, je ziet dan dat mensen genieten met iets wat jij hebt gemaakt! super leuk toch!?
Op het plaatje hieronder zie je dat iemand een soort lange sjaal heeft gebreid en doet het om een ring langs de haven, zo zie je hoe je dat doet.
Je zorgt als je het gaat ophangen dat je ook weer wol (of naald en draad) bij hebt om het vast te maken. Het leukste is om dit 's avonds te doen, dan ziet niemand je, en als de mensen er dan s'morgens langs lopen, valt het ze vaak meteen op! ;)
Ook leuk
Het is ook leuk om bijvoorbeeld je eigen blog te maken, of je eigen site. Op die site kun je zetten waar je al je kunstwerken hebt opgehangen. Ook kun je aan je breisel een kaartje hangen of een label. Als je daar de link van je e-mail adres, of de link van je site of blog op zet, dan kunnen mensen daar een foto van maken en het naar je opsturen! als je een beetje een goede plek hebt uitgekozen, zul je zien dat je snel wat reacties krijgt! super leuk, want mensen zullen er snel een foto van maken omdat het er 'apart' uitziet.
De meeste knitgraffiti hangt in Amsterdam. Ook in Artis hang heeeeel veel. Er was namelijk laatst een actie door het tijdschrift hoe overleef ik werd gehouden. Ze riepen mensen in heel Nederland op om een lapje te breien, en allemaal op een bepaalde dag naar Artis te komen. En dat was gelukt! Heel de dierentuin hing vol met knitgraffiti, alle bankjes beelden en latarenpalen, & bomen hingen helemaal vol met prachtige breisel! Wat was dat een mooi gezicht! En de dieren? ja die genoten ook van al dat moois wat er langs hun verblijven hingen.

waar vind je het?

overal. ja echt overal! ik heb het in Amsterdam, maar ook in Antwerpen,Belgie gezien, in dorpen echt overal dus! succes met zoeken, of maken.London

Al ben ik het zelf nog nooit tegen gekomen....al hoewel!?!?!Hier bij ons in het dorp kom je er 'bijna'een tegen....ik zeg bijna omdat hij eigenlijk in haar voortuin hangt,dus echt wildbreien is het niet ,alleen de maakster is een beetje 'wild'ha,ha,ha......Je ziet hem hartstikke goed en ze woont langs een drukke doorgaande weg dus geloof maar dat deze  Kameleon bij menig fietser,voetganger en automobilist een glimlach op t gezicht heeft getoverd!Bij mij wel in elk geval!!!Dus Pascale!!!...toch een beetje een vorm van 'wildhaken'zullen we dan maar zeggen!;-)

1 opmerking:

  1. Ja ja. Ik ben dus die "wilde"...hahaha Bedankt ! En binnekort hangen er ook vogeltjes in de boom (zie mijn bloggie)

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor het plaatsen van je reacties!Ik lees ze altijd met veel plezier!

Follow by Email